Cała wiedza podatkowa

SteuerGo FAQs

 


(2021) Okulary do pracy przy komputerze jako koszty uzyskania przychodu?

Wraz z wiekiem "zwykłe" okulary z częścią do dali i do bliży stają się nieodpowiednie do pracy przy komputerze, ponieważ średnia odległość do ekranu nie jest w pełni uwzględniona. Istnieją specjalne okulary do pracy z dwoma różnymi dioptriami, których górna część uwzględnia odległość do ekranu, a dolna część odległość do klawiatury. Ponieważ te okulary nie mają części do dali, nie nadają się jako zwykłe okulary codzienne. Pytanie brzmi, czy koszty okularów do pracy przy komputerze można odliczyć jako koszty uzyskania przychodu.

  • Niestety nie. Federalny Trybunał Finansowy orzekł, że okulary do pracy przy komputerze nie są narzędziem pracy, lecz środkiem medycznym. Ponieważ okulary służą korekcji wady wzroku, a tym samym usunięciu fizycznej wady, koszty te są zaliczane do kosztów życia prywatnego i dlatego nie podlegają odliczeniu podatkowemu. Dotyczy to również sytuacji, gdy usunięcie wady leży jednocześnie w interesie zawodowym. Koszty nie mogą być odliczone jako koszty uzyskania przychodu, nawet jeśli okulary są noszone wyłącznie w miejscu pracy. Nie ma również znaczenia, że okulary zgodnie z zaświadczeniem lekarskim "nie nadają się jako zwykłe okulary korekcyjne" (wyrok BFH z 20.7.2005, VI R 50/03)
  • Koszty okularów do pracy przy komputerze mogą być odliczone jako koszty uzyskania przychodu, jeśli wada wzroku wynika z typowej choroby zawodowej lub wypadku przy pracy. W przeciwnym razie koszty okularów można zawsze odliczyć jako nadzwyczajne obciążenie zgodnie z § 33 EStG - jednak z uwzględnieniem dopuszczalnego obciążenia.

Jednak dla pracowników, którzy regularnie pracują przy komputerze i potrzebują specjalnych okularów do pracy przy komputerze, pracodawca musi pokryć koszty zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony pracy. Wynika to z § 6 rozporządzenia w sprawie pracy przy monitorze i § 3 ust. 3 ustawy o ochronie pracy. Dla pracodawcy koszty te są odliczane jako koszty operacyjne, a dla pracownika nie powstaje opodatkowana korzyść pieniężna (R 19.3 ust. 2 nr 2 LStR).

SteuerGo

W przypadku pokrycia kosztów przez pracodawcę fiskus wprowadził przeszkodę: Odliczenie kosztów operacyjnych u pracodawcy i zwolnienie podatkowe u pracownika mają być przyznane tylko wtedy, gdy konieczność pomocy wzrokowej zostanie potwierdzona przez okulistę, a to zaświadczenie lekarskie zostanie wystawione przed zakupem okularów.

Uzasadnienie: Tylko okulista jest "osobą wykwalifikowaną" zgodnie z § 6 ust. 1 rozporządzenia w sprawie pracy przy monitorze, a nie optyk. Oznacza to, że pracodawca nie ma ustawowego obowiązku pokrycia kosztów specjalnej pomocy wzrokowej, jeśli jedynie optyk potwierdził odpowiednią konieczność (SenFin. Berlin z 28.9.2009, III B-S 2332-10/2008).

Oceny tekstu: Okulary do pracy przy komputerze jako koszty uzyskania przychodu?

         

5.00 z 5
Liczba ocen: 12