Cała wiedza podatkowa

SteuerGo FAQs

 


(2021) Jak uwzględnia się składki na ubezpieczenie zdrowotne dla dzieci?

Dieser Text bezieht sich auf die Steuererklärung 2021. Die aktuelle Version für die Steuererklärung 2025 finden Sie unter:
(2025): W jaki sposób uwzględnia się składki na ubezpieczenie zdrowotne dla dzieci?

Składki na ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne dziecka rozlicza się w następujący sposób:

(1) Przysługuje Państwu zasiłek na dziecko i są Państwo ubezpieczającym
Składki na ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne dziecka można odliczyć jako wydatki specjalne. Proszę wpisać składki na podstawowe ubezpieczenie w "Anlage Kind" (wiersz 31). Składki na świadczenia opcjonalne, ubezpieczenie zdrowotne za granicą itp. można odliczyć w ramach "innych ubezpieczeń" i należy je wpisać w "Anlage Kind" (wiersz 37).

(2) Przysługuje Państwu zasiłek na dziecko, a dziecko jest ubezpieczającym
W tym przypadku obowiązuje specjalna regulacja prawna: Jeśli przejmują Państwo składki na ubezpieczenie zdrowotne dziecka, na które przysługuje zasiłek na dziecko, mogą Państwo odliczyć składki jako wydatki specjalne (§ 10 ust. 1 nr 3 zdanie 2 EStG). Proszę wpisać opłacone składki w "Anlage Kind" (wiersz 31). Składki na świadczenia opcjonalne, ubezpieczenie zdrowotne za granicą itp. można odliczyć jako wydatki specjalne tylko u ubezpieczającego - czyli u dziecka - w ramach "innych ubezpieczeń" i dlatego należy je wpisać w jego zeznaniu podatkowym w "Anlage Vorsorgeaufwand" (wiersz 36). Rodzice nie mogą odliczyć tych części składek.

Uwaga: Odliczenie podatkowe wymaga zgodnie z aktualnym orzeczeniem Federalnego Trybunału Finansowego, aby rodzice faktycznie zapłacili lub zwrócili dziecku składki (orzeczenie BFH z 13.3.2018, X R 25/15). Orzeczenie to nie jest jednak uznawane przez administrację finansową, a zmiana przepisów prawnych zapewniła wyjaśnienie. Składki na (podstawowe) ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne dziecka można odliczyć jako wydatki specjalne, niezależnie od tego, czy rodzice pokrywają składki dziecka w ramach obowiązku alimentacyjnego poprzez świadczenia w formie alimentów pieniężnych lub rzeczowych. Nie ma również znaczenia, czy dziecko ma własne dochody. Dziecko musi jednak być uprawnione do alimentów. (§ 10 ust. 1 nr 3 zdanie 2 i 3 EStG, zmienione przez "Ustawę o dalszym wsparciu podatkowym elektromobilności oraz zmianie innych przepisów podatkowych" z 12.12.2019).

(3) Nie przysługuje Państwu zasiłek na dziecko i są Państwo ubezpieczającym
Jeśli dziecko jest ubezpieczone u Państwa, mogą Państwo odliczyć opłacone przez siebie składki jako swoje wydatki specjalne (§ 10 ust. 1 nr 3 EStG). Wydatki należy wpisać w "Anlage Vorsorgeaufwand" (wiersz 40 i następne).

(4) Nie przysługuje Państwu zasiłek na dziecko, a dziecko jest ubezpieczającym
Jeśli dziecko jest ubezpieczającym, a Państwo przejmują składki ubezpieczeniowe, nie mogą Państwo odliczyć wydatków jako wydatki specjalne. Powyższa specjalna regulacja nie ma tutaj zastosowania. Mogą jednak Państwo odliczyć przejęte składki na podstawowe ubezpieczenie jako nadzwyczajne obciążenia zgodnie z § 33a ust. 1 EStG i wpisać je w "Anlage Unterhalt". Zasadniczo świadczenia alimentacyjne można odliczyć do maksymalnej kwoty 9.168 Euro (2019). W tym przypadku jednak maksymalna kwota zostaje zwiększona o przejęte składki na ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne. Nie uwzględnia się dopuszczalnego obciążenia.